Caracteristicile asigurarilor de sanatate in Germania

RCA-Ieftin


In Germania exista organizatii speciale – case de sanatate (Krankenkasse), care se ocupa de incheerea asigurarilor medicale. Prima polita de asigurare a fost oferita germanilor inca din 1848, fiind oferita de o companie de asigurari numita “Casa de sanatate a angajatilor presedintiei politiei din Berlin”. Cu cinci ani mai devreme, o astfel de asigurare putea fi incheeata de lucratorii din industria tutunului.

Anterior, firmele care ofereau servicii de asigurare erau private. Programul de asigurari de sanatate de stat a devenit in 1881, datorita lui Otto von Bismarck, care a introdus asigurarea obligatorie de sanatate pentru toti angajatii.

Cat de mult costa asigurarea germana
Necesitatea asigurarii medicale obligatorii depinde de suma veniturilor anuale, care se schimba aproape in fiecare an, deoarece guvernul o supraevaleaza cu scopul de oferi asigurari unui numar cat mai mare de persoane in Germania. In 2018, pentru persoanele ale caror venit anual depaseste suma de 59.400 de euro, asigurarea de sanatate nu este obligatorie. In plus, ei pot alege intre asigurarea publica sau privata.

Angajatii care au venituri mai mici decat suma specificata, aloca in fiecare an 7,5-8% fondului de asigurari de sanatate. Angajatorul contribuie, de asemenea, cu aceeasi suma. In ziua de azi pe teritoriul Germaniei functionează 150 de companii de asigurari in care in care se poate obtine polita medicala. Conform legii germane, calitatea serviciilor furnizate de diferite fonduri de asigurari de sanatate ar trebui sa fie aceeasi. In 95% din cazuri asa si este. In restul de 5% sunt incluse metode netraditionale de tratament sau servicii suplimentare.

Ce iti ofera asigurarea germana
Toate tipurile principale de servicii medicale sunt oferite gratuit. Pentru o taxa suplimentara completa sau partiala, se efectueaza examinari si tratamente la stomatologi. In unele companii de asigurari de sanatate puteti achizitiona un pachet de servicii suplimentare. De exemplu, un rezident din Germania care viziteaza un medic dentist in mod regulat primeste o acoperire nu de 70% a serviciilor dentare, dar de 90%. In mod alternativ, daca clientul Krankenkasse duce un stil de viata sanatos, acestuia ii poate fi rambursata o parte din costul asigurarii.

Copiii sub 18 ani primesc un pachet complet de servicii in baza unei polite de asigurare. Costurile pentru toate procedurile si medicamentele eliberate de medicul curant sunt acoperite de asigurare. Persoanele cu varsta peste 18 ani pot plati suplimentar pentru anumite servicii, de exemplu, tratament medicamentos – plus 10% din factura (minim 5 euro, maximum 10 euro). In cazul in care germanul are un venit scazut, atunci aceste suprataxe pot fi de asemenea platite de stat.

Ce fel de asigurare sa alegi
De obicei, preferinta este acordata casei de asigurari de sanatate care este cea mai apropiata de dumneavoastra. Multi sunt, de asemenea, ghidati de recenziile de la cunostinte sau de premiile de la Krankenkasse. De mare importanta este nivelul contributiilor suplimentare.

Anterior, toate primele de asigurare intrau intr-un singur fond. Apoi, suma totala este distribuita intre toate ghiseele de stat (valoarea platii depinde de numarul de clienti). In cazul in care asigurarea acestor fonduri nu este suficienta, o suma suplimentara poate fi colectata de la clienti ca si contributii suplimentare (minim – 8 euro pe luna, maximum – 1,9% din venitul anual). In plus, nu puteti refuza platile suplimentare. In schimb, puteti rupe contractul de asigurare in urmatoarele doua luni. Fondurile de asigurari de sanatate trebuie sa-si avertizeze in avans clientii cu privire la posibila colectare de contributii suplimentare. De obicei, aceste informatii sunt listate pe site-ul companiei de asigurari.

Pentru a alege o firma de asigurari cu taxe suplimentare minime, puteti utiliza serviciile unui serviciu special de internet Krankeninfo, unde sunt comparate toate tipurile de asigurari.

Dupa alegerea unei polite de asigurare, este necesar sa se incheie un contract cu fondul de asigurari de sanatate. Daca in timp se dovedeste ca polita aleasa nu va convine, o puteti inlocui cu o alta polita. Contractul poate fi anulat numai dupa 18 luni de la data incheierii contractului (cu exceptia cazului in care fondul de asigurari de sanatate cere contributii suplimentare).

Utilizarea asigurarii de sanatate
Dupa ce contractul a fost incheiat cu succes, Krankenkasse va trimite o polita de asigurare pentru fiecare membru al familiei care nu lucreaza. O persoana din familie plateste pentru asigurarea, care este folosita de toti ceilalti membri ai familiei care nu au venituri.

Polita de asigurare este o carte de plastic cu un microcip care contine toate informatiile necesare – numele proprietarului, data nasterii si alte informatii de baza. Medicii si farmacistii la deservire trec polita pe dispozitivul de citire a datelor.

Locuitorii din Germania isi aleg personal medicii si clinica. Este adevarat ca drumul lung cstre un centru medical de la distanta este putin probabil sa fie acoperit de asigurare, dar costul tratamentului de distanta clinicii nu este afectat.

In Germania exista, de asemenea, fonduri private de sanatate, in care functioneaza un sistem de plati usor diferit. Pacientul plateste pentru tratamentul, iar facturile deja platite sunt trimise societatii de asigurari. Asigurarile private se inchee separat pentru fiecare membru al familiei. Este adevarat ca, daca o familie are un venit mare, va fi totusi mai ieftin decat sa transfere 8,9% din castigurile sale. Adica, pentru germanii, care au venituri mari si nu au o familie, asigurarile private vor fi o optiune mai potrivita decat programul de asigurari de stat.

Cu cat este mai in varsta persoana, cu atat costul de asigurare este mai mic. Persoanele cu venituri mici si somerii beneficiaza de asigurare gratuita de stat.

Deficientele la acest sistem de asigurare sunt (de exemplu, preturi ridicate pentru echipamentele medicale), dar totusi beneficiile de la sistemul de asigurari german este incomparabil mai mare, pentru ca fiecare cetatean german are posibilitatea de a obtine polota de asigurare la preturi accesibile si se poate baza pe un tratament de inalta calitate.

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *