Ai asigurare RCA si ai facut un accident minor? Cum functioneaza constatarea amiabila?
Constatarea amiabila este o procedura valabila in toate statele Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European. Aceasta este o optiune de rezolvare rapida a unui accident minor fara a implica politia locala.
Constatarea amiabila poate fi incheiata doar in conditiile in care accidentul nu a provocat victime, ci doar daune materiale minore.
Ce este constatarea amiabila pentru soferii cu asigurare RCA?
www.ODAT.ro invata soferii despre avantajele acestei formule simple de rezolvare a unui accident rutier minor. Procesul de constatare amiabila implica depunerea unor formulare tipizate la firmele asiguratoare, fara a mai fi contactate organele de politie.
Formularele tipizate pentru Constatarea Amiabila au format standard pe intregul teritoriu al Uniunii Europene astfel incat soferii care circula peste granite cu un formular de acest tip la indemana il pot folosi pentru a compara campurile si completa cu usurinta formularele din alte limbi.
Legislatia romaneasca in vigoare face posibil ca intre proprietarii a doua autovehicule implicate intr-un accident minor, fara victime, situatia sa poata fi rezolvata fara implicarea politiei. Formularele trebuie completate si depuse intr-o perioada de maxim 24 de ore de la producerea accidentului.
Firmele de asigurari incurajeaza soferii sa ataseze fotografii detaliate ale accidentului – daune, localizare exacta, etc.
Orice sofer cu asigurare RCA poate incheia constatarea amiabila
Constatarea amiabila poate fi incheiata intre oricare doi soferi care au asigurare RCA valabila, dar si intre un sofer din Romania si un sofer dintr-o tara membra a Uniunii Europene sau a Spatiului Economic European.
www.ODAT.ro a realizat un ghid de completare a formularului de constatare amiabila cu scopul informarii soferilor in legatura cu aceasta procedura.
Contractul amiabil este un formular tipizat care poate fi cerut de la orice compania de asigurari. Soferii sunt sfatuiti sa pastreze intotdeauna in torpedoul sau printre actele masinii un astfel de formular.
Pentru a garanta o analiza corecta a dosarului din partea companiilor de asigurare:
- Soferii se angajeaza sa completeze corect si adevarat fiecare camp al formularului;
- Formularele nu se predau decat cu toate campurile completate;
- Formularele completate partial nu pot fi analizate de companiile de asigurari pentru a incepe procesul de despagubire;
- Soferii pot si trebuie sa pastreze cate o copie a formularului, acestea sunt autocopiative;
- Formularului ii pot fi atasate o serie de fotografii cu locul accidentului si daunele produse, acestea pot fi realizate cu telefonul mobil.
Soferii care dispun de asigurare RCA valabila in momentul producerii accidentului pot alege aceasta metoda pentru a evita implicarea politiei. Trebuie retinut faptul ca vinovatul va fi stabilit de catre agentiile de asigurare, dupa analiza dosarului.
In cazurile in care din formularele depuse si probele aduse nu reiese clar vinovatul sau daca una dintre companiile de asigurari are suspiciuni, se poate demara o ancheta. In aceste situatii perioada de asteptare pentru plata daunelor creste simtitor.
In Romania, asigurarea auto este obligatorie. Soferii care circula fara asigurare sunt pasibili de amenda contraventionala. Soferii care se fac vinovati de accidente in timp ce circula pe un drum public fara asigurare sunt pasibili de plata a daunelor si pot fi actionati in judecata de catre pagubit.